Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005

"βλακείες"...

Το Σάββατο κατάλαβα ότι είναι πολύ άσχημο να την λες σε κάποιον που έχει ένα "κόλλημα" με κάτι το οποίο εσένα σε αφήνει αδιάφορο ή στην χειρότερη περίπτωση, το βρίσκεις ηλίθιο.

Είχαμε πάει στην έκθεση βιβλίου με μία φίλη για να αλλάξω ένα βιβλίο:
Μ: ααα... να δω! τι βιβλίο πήρεεεες?
Nen: ένα για την ζωή και τα έργα του Dali, αλλά θα το αλλάξω...
Μ: ααα καλά κάνεις. Τι να τον κάνεις τον Dali?... βλακείες...
Nen: ε, όχι και βλακείες! ο Dali είναι θεός! απλά θέλω να αλλάξω το βιβλίο γιατί τελικά το έχω 2 φορές και...
Μ: χαχαχα! πλάκα μου κάνεις έτσι? τι τα θέλεις αυτά ρε Nen... και έδωσες και τόσα λεφτά για αυτή τη βλακεία? και ποιος είναι αυτός ο "Dali" δηλαδή? βγάζει ένας ένα βιβλίο και τρέχουν όλοι να το πάρουν...

η αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή θύμωσα πολύ. Δεν θύμωσα φυσικά επειδή δεν ήξερε τον Dali, αλλά επειδή ο μονόλογος της Μ. από εκείνη την στιγμή και πέρα, ήταν για να με πείσει ότι έκανα λάθος που αγόρασα το βιβλίο και με αντιμετώπιζε λες και ήμουν προβληματική.
Παραλίγο να με κάνει να αισθανθώ και άσχημα δηλαδή!

Προσπάθησα λοιπόν με ψυχραιμία να της δώσω τα "φώτα" μου...
Nen: ο Dali είναι ζωγράφος, γλύπτης, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ξέρω 'γω τι άλλο Μ. Είναι από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αιώνα μας, και...
Μ: (με απαξίωση) ζωγράφος... τι λες ρε Nen... ζωγράφος... είσαι σοβαρή? πήρες το βιβλίο ενός ζωγράφου? να, βγαίνει ο καθένας και γράφει μετά και ένα βιβλίο. και σαν τι ζωγραφίζει αυτός δηλαδή?
(εκεί έκανα το λάθος να ανοίξω το βιβλίο και να της δείξω έναν πίνακα του)
και το σχόλιο της Μ. ?
"...τι χαζά είναι αυτά?"

Στο τσακ ήταν να τα ακούσει...
Ρε Μ. -θα της έλεγα- τι ξέρεις και εσύ από ενδιαφέροντα? εσύ που περιμένεις όλη μέρα για να δεις το "βέρα στο δεξί" και όλα τα μεσημεριανά σήριαλ? που ακόμα και η 70άχρονη γιαγιά μου είναι πιο "προχωρημένη" στο μυαλό από εσένα? που δεν κάνεις τίποτα άλλο στην ζωή σου από το να είσαι μέσα στο σπίτι και να είσαι κολλημένη με το χωριό σου? Που είσαι 3 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και προχθές άκουσες για πρώτη φορά την λέξη "μπουγάτσα"? που δεν ξέρεις που είναι η Αγίας Σοφίας και αν σε αφήσω στην Τσιμισκή δεν ξέρεις να προσανατολιστείς μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις καν την περιέργεια να πεις ότι "ρε γμτ, μένω σε μία πόλη, κάτσε να δω πως είναι"! Που κάνεις μόνο τα πράγματα που "πρέπει" να κάνεις και όχι τίποτα που να θέλεις πραγματικά. Που είσαι όλη την ώρα με παρωπίδες και δεν βλέπεις τίποτα πέρα από αυτές. Που περιμένεις πως και πως να πάρεις το πτυχίο σου στην πληροφορική για να πας να δουλέψεις σε τράπεζα, που που που...
get a life πλιζ!
πραγματικά μου ήρθε ένας χείμαρρος από ασυνάρτητες κακίες στο μυαλό μου.

Και όμως δεν είπα τίποτα... της είπα ότι απλά σαν ζωγράφος είναι λίγο περίεργος αφού είναι σουρρεαλιστής και λογικό είναι να μην καταλαβαίνει την τέχνη του...
τι να της πω?

Μετά από αυτό μου ήρθαν στο μυαλό διάφορα δικά μου...
ένας φίλος μαζεύει χρήματα εδώ και πόσο καιρό για να πάρει μια μηχανή. Ναι, φυσικά και εγώ αν μάζευα τόσα χρήματα θα τα έκανα σίγουρα κάτι άλλο, αλλά δεν τον έπιασα να τον πείσω ότι αυτό που πάει να κάνει είναι μια "βλακεία" και ότι είναι "λάθος" ή whatever, πολύ απλά επειδή ποτέ δεν θα μπω στην θέση του και ποτέ δεν θα καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεται και το πόσο του αρέσει αυτό το πράγμα.
Αλλά ακόμα και αν το έβρισκα ηλίθιο, γιατί να τον κάνω να αισθανθεί άσχημα γι'αυτό που θέλει να κάνει?
Και στο κάτω κάτω της γραφής, εμένα τι με νοιάζει?

άσε με ρε Μ. βάλε καμιά φορά το μυαλό σου να σκεφτεί...

24 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    Θέλω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να γνωρίσω τη φίλη σου...

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ...

    Θέλω να πάμε μια ρομαντική βόλτα στην παραλία...

    Να κάτσουμε μέχρι αργά το βράδυ...

    Να είμαστε μόνοι...

    Να μην μας βλέπει κανείς...

    ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΗ ΓΜΤ...
    Unknown said...
    Ηρεμία ηρεμία παιδιά. Ο καθένας έχει την ελευθερία να είναι όσο καλιεργημένος και όσο ψαγμένος θέλει.
    Ανώνυμος said...
    χμμμ Darthiir ρίξε μια ματιά στο post της Nenya ξανά... Θέλω να τη ρίξω στη θάλασσα, όχι γιατί είναι άσχετη, αλλά γιατί τολμά και έχει άποψη για κάτι με το οποίο προφανώς δεν έχει ποτέ ασχοληθεί...

    Ναι και ο Πικάσσο στα μάτια του απέδευτου, δεν είναι παρά ένας μπογιατζής πολυτελείας... Η μαθηματική ακρίβεια με την οποία προσεγγίζει τις δεσποινίδες της Αβινιόν, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από όλους...

    ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΡΕ ΓΜΤ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...
    Nenyaki : ) said...
    darthiir έχεις παραπάνω από δίκιο. Αλλά το θέμα μου δεν ήταν αυτό που λες, αλλά αυτό που λέει ο tyxod.
    Με ενόχλησε το γεγονός ότι όχι μόνο είχε άποψη για κάτι το οποίο δεν γνώριζε, αλλά και ότι υποστήριζε την άποψή της αυτή με διάφορα -αβάσιμα- επιχειρήματα με σκοπό να με πείσει ότι έκανα βλακεία (κατά την γνώμη της πάντα).
    Το στενό μυαλό της δηλαδή δεν την άφηνε να σκεφτεί ότι υπάρχει έστω μια περίπτωση στο τόσο να μου αρέσει εμένα αυτό το ..."πράγμα".
    Unknown said...
    OK. OK παιδιά, πάσο, απλά εγώ τέτοια αντίδραση θα την περίμενα από έναν μή-ψαγμένο. Τα έχω ακούσει τόσες φορές αυτά που δεν μου κάνουν αίσθηση.
    The wise Aineolach said...
    Εχεις απολυτο δικιο και εκνευριστηκες με την φιλη σου.Μαζι σου!Μα δεν μπορει να σκεφτει οτι σου αρεσει,αλλιως δεν θα το αγοραζες,δεν θα το κανες.Κριμα της.

    ΥΣ.Το ποστ σου σταθηκε αφορμη να γραψω κι εγω κατι γι αυτο.Ελπιζω νοου οφενς.
    Nenyaki : ) said...
    it's ok dear ;)
    Stefanos said...
    Φαντάζομαι οτι ξέχασες να μας πείς οτι η συγκεκριμένη φίλη σου έχει και ως όνειρο της ζωής της να παντρευτεί μολις τελειώσει τη σχολή τον κλασσικό πρίγκηπα στο άσπρο άλογο..
    Nenyaki : ) said...
    ...Φυσικά!!!
    Ανώνυμος said...
    ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!! Πρίγκηπας με μαύρο ibiza σας κάνει;
    Unknown said...
    Κοίταξε να δεις, γενικά δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής στην ζωή μου γυναίκα που έστω και ενδόμυχα δεν έχει αυτό το όνειρο.

    Άρα δεν το βρίσκω παράξενο. Τώρα σε γενικές γραμμές ορισμένες φορές καταφέρνεις να τους πλασάρεις ένα Ibiza σαν άσπρο άλογο και κερδίζεις.

    Αλλά τώρα για μαύρο Ibiza δεν ξέρω. Πολύ αντίθετο χρώμα για να τις πείσεις. Δεν δοκιμάζεις κανα άλλο;

    Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, θα επισημάνω ότι πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τους κανόνες (ευτυχώς)
    Nenyaki : ) said...
    ναι φυσικά και έχεις δίκιο Darthiir, αλλά άλλο να το έχεις σαν όνειρο για κάποια στιγμή στο μέεεεεεεεεεεεεεελλον (όπως και να το κάνεις, έτσι μας έχουν μεγαλώσει εμάς τα κοριτσάκια δυστυχώς...) και άλλο να το έχεις ως αυτοσκοπό!

    τώρα όσον αφορά το μαύρο ibiza, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας... :D
    Unknown said...
    Χαίρομαι που συμφωνείς. Και ναι, όπως παρατήρησα και σε άλλο post της nenyas πιστεύω ότι οι άνθρωποι σαν άνθρωποι μετράνε και το τί μας προσφέρουν, ανεξάρτητα από το "επίπεδό" τους. Και βάζω το επίπεδο σε εισαγωγικά για να μη παρεξηγηθώ ότι μειώνω τον κόσμο. Δεν ασχολούμαι με το αν είναι ανώτερο ή κατώτερο, απλά ίσως είναι διαφορετικό από το δικό μας.

    Και για να αποφύγω εντελώς την παρεξήγηση θα αναφέρω ότι ακόμα και άτομα που θεωρούνται υποτίθεται πολύ κατώτερου επιπέδου, μπορώ να π΄΄ω ότι μου έχουν προσφέρει πολλά και τελικά είναι αξιόλογα, άρα θεωρώ ότι λάθος κάνει ο κόσμος και τα θεωρεί κατώτερου επιπέδου αλλά είναι είτε ίσου είτε ανώτερου...

    Και άμα καταλάβατε καταλάβατε, εγώ μπερδεύτηκα με όλα αυτά που θεωρώ....

    :p
    Nenyaki : ) said...
    George και Darthiir, με παρεξηγήσατε νομίζω...
    δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, αλλά το θέμα μας δεν είναι ο Dali ή το "επίπεδο" της φίλης μου (γιατί που ξέρεις ότι εγώ δεν έχω κατώτερο από αυτήν? αν υφίσταται κατώτερο και ανώτερο...), αλλά το ότι ήταν τόσο κολλημένη που προσπάθησε να με κάνει να αισθανθώ άσχημα για κάτι που μου αρέσει εμένα (δεν πάει να είναι Dali, δεν πάει να είναι οτιδήποτε).
    Μην κολλάτε στον Dali και στην κατανόηση των έργων του. Δεν ήταν η κατανόηση των έργων του το θέμα, αλλά η κατανόηση της φίλης της (εμένα δηλαδή :) )
    Αυτό το λέω από την πρώτη παράγραφο στο ποστ μου και γι'αυτόν τον λόγο αναφέρω στο τέλος και το δικό μου παράδειγμα με τον φίλο και την μηχανή...
    Μάλλον δεν έγινα κατανοητή με τον τρόπο που τα έγραψα, αλλά είδα ότι ο tyxod και η The wise Aineolach κατάλαβαν τι λέω και γι'αυτό δεν έκανα καμία τροποποίηση το ποστ...
    Τα σχόλιά τους βοηθάνε για την αποφυγή των παρεξηγήσεων...
    Unknown said...
    Εχ...
    ΟΚ.
    Κοίταξε όμως τί γίνεται, όσο πιό σφαιρικός είναι κάποιος, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι οι άλλοι έχουν δικαίωμα να τους αρέσουν άλλα πράματα από εσένα. Δηλαδή και το θέμα "κολημένος" ή μη-, έχει να κάνει με την "σφαιρικότητά" σου ως άνθρωπος.

    Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
    Ανώνυμος said...
    Α! την μαλάκω. Εχει κάθε δικαίωμα να μην ξέρει τον Νταλί, τον κάθε Νταλί, οφείλει όμως να σέβεται την άποψη και την επιλογή του άλλου. Είναι μία ζηλιαρόγατα, που σε υποτιμάει, ούστ! πέστης , να σου λείπει η παρέα της, να πάει πρώτα να βρεί και αντίστοιχα να φάει μιά μπουγάτσα με τυρί..και μετά τα λέμε!
    Πώς με ξενερώνουν οι ξερόλες!
    Tyxod said...
    Έχω και ασημί Avensis... Καλύτερα;

    Nenya μετακόμισα!

    http://tyxod.blogspot.com/
    Tyxod said...
    αν δεν βαρίεσαι πολύ, άλλαξε το link που με έχεις...
    Ανώνυμος said...
    ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΩ
    Σιγά-σιγά μεταφέρω τα αρχεία μου (όχι όλα) και τις φωτός εδώ (θα δούμε πώς) μετακομίζω και εγώ γιατί έχει πέσει πολύ καφρία, στο (blogs.gr) ακόμη κρατάω λίγα παλιά..νέα διεύθυνση
    http://kathimerinitrella.blogspot.com
    Nenyaki : ) said...
    με το καλό παιδάκια!
    Tyxod said...
    Που είσαι βρε; κοιμήθηκες;
    Nenyaki : ) said...
    ...ποιός? ...εγώ? :)
    Nenyaki : ) said...
    μου αρέσει που ανοίξαμε και blogochat βραδιάτικα...
    άντε νάνι γρήγορα! :P
    τέλσον said...
    Η μαθηματική ακρίβεια με την οποία προσεγγίζει τις δεσποινίδες της Αβινιόν, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από όλους...

    tyxod, ένα έχω να σου πώ...

    φςςςςςςςςςςςςςς!!!

    (με ανάλογες εκφράσεις...)


    :oD

Post a Comment



Template by:
Free Blog Templates