Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2006

Σήμερα κλείνω έναν μήνα στην Στοκχόλμη και σκεφτόμουν σήμερα τι μου αρέσει και τι όχι από αυτήν την Σκανδιναβική πρωτεύουσα.

Παρένθεση:
Τα παρακάτω βέβαια που γράφω είναι καθαρά υποκειμενικά και μπορεί τον επόμενο μήνα να έχω εντελώς διαφορετική άποψη για ορισμένα από αυτά.

Μου αρέσει:

* που έχω σύνδεση 10 Μbit στο σπιτάκι μου και η οποία είναι όλη δικιά μου και μου κοστίζει μόνο 27 ευρώ (249 κορώνες) τον μήνα, χωρίς τέλος ενεργοποίησης και χωρίς να χρειάζεται να έχω τηλεφωνική γραμμή, ενώ δεν χρειάστηκε να πληρώσω προκαταβολή ή οτιδήποτε τέτοιο ή να έχω κάποιον special εξοπλισμό. Αρκεί ένα καλωδιάκι UTP και μια Online αίτηση.

* που η πλειοψηφία των Σουηδών είναι ευγενικοί άνθρωποι και γενικά απλοί και ακομπλεξάριστοι. Για παράδειγμα, μπορείς να πας σε εστιατόριο με φόρμες και αθλητικά και να μην γυρίσει καν κάποιος να σε κοιτάξει / σχολιάσει για το τι φοράς.

* που έχει μετρό με πολλούς σταθμούς :) (και με βολεύει πολύ!)

* που ακόμα και που είναι πρωτεύουσα, έχει πολύ πράσινο και δεν είναι μια ακόμα "τσιμεντούπολη"

* που όταν βγαίνεις έξω έχει πάρα πολύ κόσμο μέχρι αργά και δεν είναι "νέκρα". Αρκεί να ξέρεις που να πας (πχ, δεν είναι να πατάς στην παλιά πόλη βραδιάτικα. Είσαι μόνο εσύ και ο κούκος (και πάλι παίζει αν θα είναι και αυτός εκεί)).

* που πάρα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά

* που μπορώ να πιώ νερό από την βρύση (σου μιλάει ένα άτομο που τα τελευταία 8 χρόνια πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, καθώς -να με συγχωρείτε- αλλά το νερό στην Αλεξανδρούπολη-Ρόδο και Θεσσαλονίκη, πολύ απλά δεν πίνεται).

* που όταν το λεωφορείο/μετρό γράφει ότι θα έρθει 13.57, έρχεται ακριβώς τότε.

* που όταν γυρίζω σπίτι από κάποιο club/bar/pub/whatever τα ρούχα μου δεν μυρίζουν τσιγαρίλα. Επιτέλους καταλαβαίνεις τι ωραίο πράγμα που είναι να ζεις σε μία χώρα αντικαπνιστών.

* που από το παράθυρο στο σπίτι μου βλέπω ένα δάσος (εεε και το κτίριο της apple) και όχι έναν τοίχο

* που όταν μπαίνεις στο κτίριο της σχολής, σκέφτεσαι "wow! είμαι σε ευρωπαϊκή χώρα!"

* που ξέρω από πριν το πρόγραμμα του τριμήνου και ακριβώς την ημέρα που θα γράψω τα μαθήματα. Καθόλου αναβολές, καθόλου εκπλήξεις, καθόλου αγωνία για το αν θα χαθεί το εξάμηνο κτλ.

* που σχεδόν όλοι μιλούν απίστευτα αγγλικά. Εδώ και έναν μήνα, πέτυχα μόνο 2 άτομα που δεν γνώριζαν. It's apisteutable! :)

* που οι πεζοί έχουν προτεραιότητα και όχι τα αυτοκίνητα.

* που μόνο και μόνο που περπατάς έξω, αισθάνεσαι ότι ζεις πολύ πιό υγιεινά (you lead a healthier life και έτσι ;) ).

* που μοιάζει αρκετά με την Φινλανδία.


Δεν μου αρέσει:

* που τα πάντα είναι πανάκριβα (για παράδειγμα: 2.20 ευρώ (20 κορώνες) το εισιτήριο του μετρό/λεωφορείου, 1,10 ευρώ (10 κορώνες) ένα άδειο CD, μοσχάρι (όχι φιλέτο εννοείται!) 16 ευρώ (144 κορώνες) το κιλό).

* που δεν έχουν ευρώ

* που πρέπει να μαγειρεύω στο σπίτι, γιατί το φαγητό στην σχολή είναι α. χάλια β. ακριβό (60 κορώνες ---> 6,70 ευρώ) γ. το εστιατόριο είναι ανοιχτό λίγες ώρες (νομίζω μόνο 11-1, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς...).
Δεν με νοιάζει όμως και πολύ γιατί έχει πλάκα όταν μαγειρεύεις και τρως μαζί με τους φίλους σου :)

* που τα βιβλία της σχολής όχι μόνο δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι και πανάκριβα. Τουλάχιστον όμως δεν διαβάζεις από "στραβοχυμμένες" σημείωσεις κάποιου βλάκα καθηγητή της σχολής σου και επίσης μπορείς να τα βρεις ηλεκτρονικά ή να τα παραγγείλεις από το ίντερνετ.

* που τα Σουηδικά είναι δύσκολα

* Η τόση -και αχρείαστη σε αρκετές περιπτώσεις- γραφειοκρατία.

* που είναι 20 Σεπτεμβρίου και έχω ανοίξει ήδη 2 φορές τα καλοριφέρ.

* που η μέση Σουηδέζα είναι σαν μοντέλο (βέβαια αυτό είναι καλό για τους αρσενικούς, αλλά τέλος πάντων... :D )

* που τα site αρκετών υπηρεσιών είναι στα Σουηδικά και μόνο

* που ορισμένοι Σουηδοί όταν καταλαβαίνουν ότι είσαι ξένος σε κοιτούν λίγο "κάπως".

* που δεν είναι η Φινλανδία


Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι παραπάνω τώρα, αλλά πιστεύω ότι θα προσθέσω και άλλα σύντομα...

13 Comments:

  1. Derek said...
    αυτό με τους πεζούς ξαναπές το...
    . said...
    τα θετικά είναι υπεροχα.... έρχομαι! :Ρ

    τη γραφειοκρατία δεν την επρίμενα είναι αλήθεια.
    η μέση σουηδέζα μπορέι να είναι σε μας αξιομήσιτη, αλλά πιστέυω ότι μια μικροκαμωμένη μελαχορινή όπως ε΄συ, έχει μεγαλύτερη επιτυχία στους σουηδούς. κάνω λάθος;

    οι τιμές είναι ακριβές και για τους σουηδούς;
    ~~A~~ said...
    Αυτο για τους αντικαπνιστες ξαναπές το...

    Ακόμα και τα άσχημα δεν ακούγονται και τόσα άσχημα!
    Unknown said...
    Διακρίνω ένα κόλημα με την Φινλανδία;;; :ppp
    itsomp said...
    Χμμμ. Δεν είναι τόσο πολύ θέμα χώρας αντικαπνιστών... Είναι περισσότερο θέμα της ηλίθιότητας των Ελλήνων καπνιστών. Οι τουρίστες έχουν την ίδια συμπεριφορά και εδώ.
    Παράδειγμα. Οι διακοπές μου φέτος ήταν στην Ιο. Το νησί γεμάτο ξένους. Σε όλα τα μαγαζιά ο αέρας μέσα ήταν σχεδόν το ίδιο καθαρός όσο με έξω... ΕΚΤΟΣ από το μόνο-για-Έλληνες (Ελληνάδικο με τον διακριτικό τίτλο "Bulldog"). Εκεί και οι κατσαρίδες πέθαιναν από τον καπνό.

    Δεν είναι τυχαίο που το ΜΟΝΟ μαγαζί που είχε μόνο Έλληνες, ήταν το μόνο με καπνό :D
    . said...
    ε τώρα αλεξάνδρα μη τις βγάλουμε και κρυόκωλες....
    όλο και κάποιος εκτός από τους έλληνες έχει ταμπεραμέντο, δε νομίζεις; =Ρ
    D. said...
    "που η μέση Σουηδέζα είναι σαν μοντέλο (βέβαια αυτό είναι καλό για τους αρσενικούς, αλλά τέλος πάντων... :D )"

    Beuf... υπερβολές! Ίσως η μέση κάτοικος της Στοκχόλμης κατω των 25 ετών να είναι σαν "μοντέλο" (αλήθεια και ποιος είναι ο ορισμός του μοντέλου;). Αυτό διότι οι όμορφες γυναίκες πάντα μαζεύονται στις μεγάλες πόλεις όπου έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την εμφάνισή τους με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Εξ' ίσου μεγάλη συγκέντρωση ωραίων γυναικών μπορεί να βρει κανείς λ.χ και στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Όσον αφορα τον παράγοντα "ηλικία", οι Σουηδέζες (και λοιπές -έζες) χαλάνε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μετά τα 30. Και όλα αυτά τα γράφει ένα άτομο κολλημένο με τη Σκανδιναβία και τις γυναίκες που παράγει ;)



    που τα Σουηδικά είναι δύσκολα

    Διαφωνώ. Απλώς λόγω της αγγλομάθειας των Σουηδών δεν έχεις αρκετά ισχυρό κίνητρο για να τα μάθεις -αν και για να είμαστε ακριβείς μιλάμε για αγγλομάθεια των Κατοίκων της Στοκχόλμης. Άμα πας σε κανα χωριουδάκι στη μέση του πουθενά σιγά μην ξέρουν αγγλικά της προκοπής.
    Α και για να τους υποτιμήσω λίγο ακόμα: Η γλώσσα τους έχει πολλές ομοιότητες με τα αγγλικά (αν και έχει πολύ περισσότερες με τα γερμανικά) . Αυτό έλειπε λοιπόν, να μην ξέρανε αγγλικά κιόλας!
    Derek said...
    πράγματι, το συντακτικό πρέπει να είναι το ίδιο με των Αγγλικών... δεν εξηγείτε διαφορετικά γιατί το systran κάνει τόσο καλή δουλειά...
    Ανώνυμος said...
    Nenyaki, πολύ χαίρομαι που περνάς καλά... Υπόσχομαι κι εγώ ένα άρθρο με τα + και τα - της Ισπανίας..

    PS: Νομίζω ότι πολλά από τα + θα είναι ίδια.. (χεχε...)
    EL MÁGICO said...
    καλα...εγω δεν ειμαι υπεράνω και σου ζητάω άμεσα φιλοξενία σε φλατ της μέσης σουδέζας ή αποστολή 5-6 μέσων σουηδέζων σε μένα το μέσο Έλληνα
    :-ΡΡΡΡ
    unpaiktable said...
    Ta montela sta montela ;) hehe
    Na pernas super!
    Unknown said...
    Xairomai pou akouw tosa kala pragmata.Me kanane dekto sthn Umea.Ksereis ka8olou???Na thn kanw thn metanastefsh???Ti les???
    Unknown said...
    An 8es na mou apanthseis mporeis na mou steileis mail sto tomygunner@yahoo.gr

    Thanx anyway!!

Post a Comment



Template by:
Free Blog Templates