Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

(Καθυστερημένο ποστ και αυτό και μερικά που θα ακολουθήσουν... Με τα γεγονότα που γινόντουσαν κάτω, δεν μπορούσα να κάνω ότι δεν με νοιάζει και να αρχίσω να ποστάρω χαρούμενα πραγματάκια... δεν υπήρχε όρεξη... ελπίζω όμως να μην είναι πολύ αργά τώρα...).


Οι εορτασμοί και οι στολισμοί στην Σουηδία ξεκινούν την Κυριακή, 4 εβδομάδες πριν την παραμονή των Χριστουγέννων μαζί με την Σαρακοστή (το ονομάζουν, αλλά δεν συνοδεύεται από νηστεία πχ.). Έτσι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα! Μου δίνουν την εντύπωση ότι τα Σουηδάκια γιορτάζουν περισσότερο τον ερχομό τους, παρά τα Χριστούγεννα τα ίδια (η άποψή μου αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η κυριότερη μέρα εορτασμών είναι η παραμονή και όχι ανήμερα!).

1. Ένα από τα πράγματα που κάνουν εκείνη την Κυριακή είναι να παίρνουν το "κηροπήγιο της Σαρακοστής" ή adventsljusstake, να του βάζουν 4 κεριά μαζί με βρύα και να του ανάβουν το πρώτο κερί το οποίο συμβολίζει την πρώτη εβδομάδα από τις τέσσερις πριν τα Χριστούγεννα.


Αdventsljusstake με αναμμένο το πρώτο κερί - Photo credit: Steffe

Κατά την τέταρτη εβδομάδα γίνεται κάπως έτσι:

Photo credit: Don and Ginger

2. Eκείνη την Κυριακή επίσης, οι Σουηδοί βάζουν στα παράθυρά τους και ένα (ή και περισσότερα) χάρτινο αστέρι, το λεγόμενο adventsstjärna* (αστέρι της Σαρακοστής) το οποίο όπως είναι λογικό συμβολίζει το αστέρι που οδήγησε τους μάγους στον Ιησού.
Aυτό είναι ένα από τα δικά μου:




3. Τα παιδάκια επίσης μετράνε μία μία τις ημέρες μέχρι την παραμονή με τα adventskalender. Αυτά είναι χάρτινα ημερολόγια με "πορτάκια" για κάθε μέρα και μερικές φορές αυτά έχουν και ένα σοκολατάκι πίσω από κάθε "πορτάκι" για κάθε μέρα που περνάει. Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι οι γονείς μου μου έπαιρναν και εμένα τέτοια, με την διαφορά όμως ότι τα πορτάκια ήταν 31 (1 για κάθε μέρα του Δεκέμβρη) ενώ όπως είπαμε και πριν τα σουηδικά έχουν μόνο... 24.


Photo credit

Bρήκα και ένα πολύ όμορφο εδώ!

Υπάρχουν όμως και άλλα χαζούλια για να σε "βοηθήσουν" με την αντίστροφη αυτή μέτρηση και έχουν πολύ πλάκα :)

Mετακινείς το μικρούλικο χιονανθρωπάκι (εδώ βρίσκεται στο 16) κάθε μέρα μέχρι να φτάσει στο 24!

4. Επίσης υπάρχει και ένα άλλο είδος adventsljusstake, αυτό με τα 7 κεριά που συνήθως (πλέον) είναι ηλεκτρικό. Τα 7 κεριά του συμβολίζουν τις 4 βδομάδες πριν την παραμονή των Χριστουγέννων μαζί με τις 3 που ακολουθούν μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού του St. Knut που είναι και η ημέρα ξεστολισμού του δέντρου και όλων των χριστουγεννιάτικων στολιδιών.


Ηλεκτρικό adventsljusstake

Κάθε σπίτι ή μαγαζί έχει τουλάχιστον ένα σε κάποιο παραθυρό του, ενώ κάποια το παρακάνουν και βάζουν από ένα σε κάθε παράθυρο!


Το παλάτι των Tessin στην παλιά πόλη με adventsljusstakar

5. Julbock - Yule / Christmas goat: Ένα από τα παλιότερα χριστουγεννιάτικα σύμβολα στην Σκανδιναβία.
Οι τράγοι αυτοί είναι φτιαγμένοι από άχυρα με πλεκτές "κοτσίδες-κερατάκια" και κόκκινες κορδέλες. Σύμφωνα με την σκανδιναβική μυθολογία συμβολίζουν τους μαγικούς τράγους που έσερναν το ιπτάμενο δίτροχο άρμα του θεού Θωρ. Ο Θωρ έτρωγε τους τράγους και έπειτα έβαζε τα κόκκαλα και το δέρμα μαζί και τους επανέφερε στην ζωή με το μαγικό σφυρί του.


Julbockar στην αγορά του Skansen

Παλιά σε κάθε οικογένεια ντυνόταν ένας Julbock και μοίραζε δώρα στα παιδιά, αλλά μετά αντικαταστάθηκε από τον "Άγιο Βασίλη" και έτσι εξαφανίστηκε η παράδοση.

Στην πόλη Gävle της Σουηδίας φτιάχνεται κάθε χρόνο ένα μεγάλο Julbock, αλλά δυστυχώς έχει γίνει έθιμο εμπρηστικών επιθέσεων. Έτσι έχουν λάβει διάφορα μέτρα κατά του καψίματος του με την φύλαξή του από αστυνομικούς (λες να το πήραν από εκεί οι τυπάδες που φυλάνε το δέντρο στο σύνταγμα? ;) ) ή από εθελοντές καθώς επίσης και την αντικατάσταση του υλικού με άλλο πυρίμαχο. Και αν τύχει κάποια χρονιά και επιζήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, τότε γίνεται πρώτη είδηση (κάηκε όμως 2 μέρες αργότερα). Εδώ μπορείτε να δείτε το blog του Gävlebock καθώς και webcam που το δείχνει.


Παρόλο που ο τράγος είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο σύμβολο, μπορείς να βρεις και άλλα ζωάκια από άχυρο, όπως αυτό το γουρουνάκι :D

Αυτά για τους στολισμούς :)

Και μια φωτογραφιούλα (σχεδόν) όλα μαζί στο σπίτι μου!




Το be continued...

---

*Από ότι φαίνεται τα Σουηδάκια έχουν ένα κόλλημα με αυτό το αστέρι, μιας και για παράδειγμα στο σπίτι μου έχω ειδικό πριζάκι στο ταβάνι μπροστά από το παράθυρο, μόνο και μόνο γι'αυτό!


3 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    καλά τι μου θύμισες: ημερολόγιο με πορτάκια είχα κι εγώ όταν ήμουν πιτσιρίκι!! τρομερό daja vu!
    Unknown said...
    Χααααααααααχαχαχαχα
    Χτίζουν τα σπίτια με βάση το έθιμο!
    Καλό, δεν μπορώ να πω!
    (Αλλά κάποιος μπορεί να τους ενημερώσει πως έχουν εφευρεθεί οι μπαλαντέζες :p)
    Nenyaki : ) said...
    @uncle ναι! με σοκολατάκια σε κάθε πορτάκι! :) Εννοείται ότι τα έτρωγα όμως όλα μαζί και όχι ένα την ημέρα :-[ χιχι!

    @darthiir ε, δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το πριζάκι στο ταβάνι, εκεί στο άσχετο!
    Μπαλαντέζα? τι, να έχουμε και ένα καλώδιο να κρέμεται? καθόλου "chic"! :P

Post a Comment



Template by:
Free Blog Templates