Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ίσως η καλύτερη μέρα του καλοκαιριού...

(Δεύτερο ποστ μέσα σε 10 μέρες... κατεβάστε τα χειμωνιάτικα, έρχεται χιόνι!)

Σκεπτόμενη το καλοκαίρι που πέρασε, θα μπορούσα χωρίς αμφιβολία να ξεχωρίσω μία ημέρα με διαφορά από τις άλλες. Παρόλο που ήταν απλή, χωρίς ίσως να έχει κάτι το ιδιαίτερο ήταν η καλύτερη του καλοκαιριού για εμένα...

Ήταν 2 Ιουλίου. Όχι μία συνηθισμένη ημέρα καθώς ήταν μία από τις μέρες του "καύσωνα" που μας βρήκε στην Σουηδική πρωτεύουσα στα τέλη Ιούνη και μας έκανε να το σκεφτόμαστε εάν έπρεπε να καθυστερήσουμε τις διακοπές μας στην Ελλάδα ή όχι. Βλέπεις η Στοκχόλμη είναι απίστευτα όμορφη το καλοκαίρι...

Ξυπνήσαμε με τον dtsomp το -αχέμ...- πρωί και χωρίς δεύτερη σκέψη είπαμε να κατέβουμε για ποδηλατάδα στο κέντρο.
Ποδήλατα δεν είχαμε αγοράσει καθώς δεν μας βόλευουν πολύ εκεί που μένουμε (χε, ναι, περίεργο, αλλά αν μένεις δίπλα στην δουλειά σου και σε σταθμό μετρό... ;) ) oπότε είπαμε να νοικιάσουμε ένα :)

Tα ποδηλατάκια αυτά υπάρχουν διαθέσιμα από 1η Απριλίου έως τέλη Σεπτέμβρη και μπορεί κάποιος να τα βρεί σε πάρα πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης. Η ενοικίαση γίνεται με την αγορά καρτούλας 3 ημερών ή season card (6 μήνες) και κοστίζει 125 (~12 ευρώ) και 250 κορώνες (~24 ευρώ) αντίστοιχα (200 kr για αγορά μέσω internet, περισσότερα εδώ).

Κοινόχρηστα ποδηλατάκια

Έτσι πήραμε τα ποδηλατάκια μας και ξεκινήσαμε βολτούλες χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προορισμό, αλλά τελικά καταλήξαμε στο Djurgården. Για να σε βοηθήσω να μην στραμπουλήξεις την γλωσσίτσα σου προσπαθώντας να πεις ταυτόχρονα το "Ντου" και το "Τζου" μαζί, η λεξούλα αυτή διαβάζεται ως "Γιούργκορεν" (χε, μεγάλη ιστορία το "άλλα γράφω και άλλα διαβάζω" των σουηδικών :P ).


View Larger Map

Το Djurgården λοιπόν είναι ένα νησάκι ακριβώς στα ανατολικά του κέντρου και είναι καταπράσινο. Απίστευτο για βόλτες ό,τι εποχή και αν είναι καθώς και για τουρισμό μιας σε αυτό βρίσκονται μεταξύ άλλων, το δημοφιλέστερο μουσείο της πόλης Vasa museum, το εντυπωσιακότερο κτίριο της πόλης το Nordiska museet, το ομορφότερο σημείο της πόλης και το πιό αγαπημένο μου το Skansen*, το luna park της πόλης* και τα λοιπά και τα λοιπά.


Χε, βαρέθηκα να βρω κάποια πιό πρόσφατη και ανέβασα αυτή με τα χιονάκια, πειράζει? :) Εδώ το Μουσείο Nordiska.

Η διαδρομή στο Djurgården ήταν απίστευτη ειλικρινά. Μέσα στο ατελείωτο πράσινο και τα δέντρα, χωρίς να περνούν αυτοκίνητα και χωρίς να ακούγεται τίποτα άλλο παρά πουλάκια κτλ. Ονειρικό!

Η διαδρομή στο Djurgården.
Κάναμε βολτούλες για κάμποση ώρα και μετά επειδή είχαμε πεθάνει από την ζέστη και τον ήλιο που βαρούσε ανελέητα (χεχε, ναι, όντως έβαλα τις λέξεις "Σουηδία", "ζέστη" και "ήλιος" μαζί σε ένα ποστ! yay!) πήραμε την πικνικοκουβερτούλα και αράξαμε κάτω από κάτι δεντράκια μπροστά από το παλάτι Rosendal, παλιό "εξοχικό" της βασιλικής οικογένειας.

Το παλάτι Rosendal από το σημείο που είχαμε ξαπλάρει και τα ποδαράκια μουυυυυ!

Κάποιοι Σουηδοί έκαναν το ίδιο όπως πάντα κάνουν άλλωστε με το που θα βγει ήλιος :D

Σουηδάκια που κάνουν ηλιοθεραπεία, κάτι πολύ συνηθισμένο το καλοκαίρι ανεξαρτήτως θερμοκρασίας :P

Ήταν ειλικρινά τόσο ήσυχα και γαλήνια που κρατιόμασταν να μην μας πάρει ο ύπνος! Μπορούσα να κάτσω εκεί ξάπλα για μέρες...

Δυστυχώς όλα τα ωραία κάποτε όμως τελειώνουν και έτσι έπρεπε να φύγουμε. Πριν από αυτό όμως, κάναμε μία μικρή βόλτα στους κήπους του παλατιού που ήταν παραδίπλα και χαζέψαμε τα όμορφα λουλουδάκια, μούρα κτλ.

Εκεί είχε και ένα μαγαζάκι με διάφορα oργανικά προιόντα που παράγονται στους κήπους του παλατιού. Είχε τόσο ωραία και πρωτότυπα προιόντα που ήθελα οπωσδήποτε να πάρω κάτι από εκεί. Έτσι διάλεξα ένα ξίδι από κόκκινο κρασί με μούρα Lingon και θυμάρι, το οποίο ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα για να το αξιοποιήσει η μαμ-μαμ μου στα γκουρμεδοπιατάκια της.

Η είσοδος στους κήπους του παλατιού με το μαγαζάκι και το καφέ.

Η επιστροφή στο σπίτι ήταν το ίδιο όμορφη...

Εδώ ο dtsomp με το ποδηλατάκι του σε μία φωτογραφία που έθεσε σε κίνδυνο την ζωή μου (:P), καθώς την τράβηξα με το ένα χέρι την ώρα που έκανα ποδήλατο :P χιχι!

Kαι του χρόνου!!!

*Για το Skansen και το Gröna Lund τα έχουμε πει λίγο σύντομα πάλι στο post για τις χριστουγεννιάτικες αγορές... ;)

---

Ποστ μέσα στο ποστ: Το τραμ του Djurgården

Ένας άλλος τρόπος για να πας στο Djurgården εκτός από ποδαράκια, ποδήλατο και λεωφορείο, είναι το παραδοσιακό τραμ με το νούμερο 7 που ξεκινά από την Νorrmalmstorg.

Δεν είναι όμως σαν τα άλλα τραμ, μιας και τα σαββατοκύριακα σέρνει μαζί του και ένα βαγόνι... καφετέρια!

Το βαγόνι-καφετέρια ξεχωρίζει από το μεγάλο φλυτζάνι στην οροφή του!

Η διαδρομή που κάνει διαρκεί 32 λεπτά, κοστίζει περίπου 6 ευρώ και είναι πολύ ωραία αν και μικρή :( Βέβαια μία βόλτα τα χριστούγεννα δεν έχει καμία σχέση με μία αντίστοιχη το καλοκαίρι. Τα Χριστούγεννα όταν έχει πέσει το φως έξω, η πόλη έξω γεμίζει με εορταστικά λαμπιόνια και διάφορους στολισμούς που είναι τέλειο να τους βλέπεις κάνοντας βόλτα και απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα.
Και δεν έχει μόνο ρόφημα, αλλά και γλυκάκι μαζί!

Ta Σουηδικά γλυκάκια είναι τα καλύτερα του κόσμου. Υummy!!!

Δύο κοπελιές στο δίπλα τραπέζι απολαμβάνουν τον καφέ τους καθώς περνάμε από το Skansen, το υπαίθριο μουσείο της πόλης.

Όπως και αν έχει, η διαδρομή είναι όμορφη και must!

Το βασιλικό θέατρο, όπως φαίνεται από το παράθυρο του τραμ.


PS. χωράει άραγε ένα άσχετο υστερόγραφο εδώ?
...έχω γεννεθλιάκια σήμερα :)

9 Comments:

  1. bunnysuicides said...
    χρόνια σου πολλά και καλά! γεμάτα υπέροχες βόλτες! (αυτό το τραμ-καφέ πολύ μου άρεσε!)
    Unknown said...
    Το υστερόγαφο είναι στο πόστ μέσα στο ποστ, ή στο αρχικό; :p

    Χρόνια πολλά και καλά βρε!
    Και γεμάτα!
    Και να πας άμεσα να τραβήξεις "σύγχρονη φώτο" γιατί μέχρι να δω τη λεζάντα άρχισα να αναρωτιέμαι πως γίνεται να έχει καύσωνα με χιόνι!
    georgeadams said...
    πολύχρονη! :)
    Nenyaki : ) said...
    @κούνελος ααα τι ωραία ευχούλα!!! ευχαριστώ πολύ πολύ! Και εμένα το τραμ-καφέ μου αρέσει πολύ, κρίμα που είναι τόσο μικρή η βόλτα!

    @darthiir εεε να σου πω την αλήθεια και εγώ μπλέχτηκα σε αυτήν την περίπτωση! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
    Ευχαριστώ πολύ Darthiirάκο για τις ευχές σου. Κάπου την έχω την σύγχρονη pic (ακριβώς από την ίδια γωνία κιόλας) θα κοιτάξω να την βρω και θα την ανεβάσω.
    Α και όταν είπα καύσωνα, αληθινό έλεγα! Όχι αυτόν που αντί για 79285729485729847592847 μέτρα χιόνι έχει 7549857 :D
    χιχιχι!

    @georgeadams χίλια ευχαριστώ! :)
    Unknown said...
    Περίεργη άποψη για το μέτρο έχετε στη Σουηδία

    :p
    Natalia said...
    Τέλεια, τέλεια (:$ /jealous λιγάκι :$)

    Με γειά και το καινούργιο look!! :D

    //Άσχετο με το post:
    Λες ότι δεν είχατε ποδήλατο γιατί μένατε πολύ κοντά... Από ότι είδα το KTH έχει μαθήματα στην Κίστα (για το δικό σου M.Sc) και στην Στοκχόλμη (για κάποια άλλα)... Τί απόσταση είναι αυτή; Μπορείς να μείνεις κάπου που να βολεύει και τα δύο;
    Nenyaki : ) said...
    @Darthiir χεχεχε!

    @Natalia ευχαριστώ! Η απόσταση σχολή Kista με Main campus (σταθμοί μετρό Kista και Tekniska Högskola) είναι 30 λεπτά με το μετρό (αλλαγή 2 τρένων).

    Αν μείνεις κοντά στην στάση Fridhemsplan, το κέντρο είναι 3 λεπτά με το μετρό και η σχολή στην Kista και το Main campus από 15 λεπτά η κάθε μία!
    Άρα πιστεύω ότι ίσως εκεί είναι η τέλεια περιοχή για να μείνει κάποιος φοιτητής που έχει μαθήματα και στα 2 campuses (έτσι πάει ο πληθυντικός άραγε? :D ).

    PS. Η διαφορά των 2 (Kista και Main Campus) χοντρικά είναι ότι στην Kista είναι όλες οι σχολές πληροφορικής και στο κέντρο όλες οι υπόλοιπες (πολυτεχνικές, παιδαγωγικά κτλ).

    I hope that helps :) :) :)
    KitsosMitsos said...
    ΟΙ καλύτερες βόλτες είναι αυτές με τα ποδήλατα! ζηλεύω!
    Όσο για την βόλτα με το τραμ-καφέ, τρομερή ιδέα!
    Natalia said...
    ναι ναι φυσικά και βοηθάει! Το MSc Interactive Systems Engineering έχει και στα δύο campuses; (χμμ μάλλον έτσι πρέπει να είναι ο πληθηντικός!) Αν και νομίζω προτρέχω λίγο, θα ασχοληθώ αργότερα περισσότερο με τέτοιες λεπτομέρειες :P Απλά μου βγαίνουν διάφορες απορίες σαν παιδί που είμαι :P

Post a Comment



Template by:
Free Blog Templates