Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008

ΠτυχιακέςΠριν 3 χρόνια τέτοιο καιρό (Απρίλιος 2005), είχα αρχίσει να ψάχνω για πτυχιακή (δεν μου αρέσει η λέξη διπλωματική) στο ΤΕΙ που ήμουν φοιτήτρια τότε.
Και όταν ψάχνεις για πτυχιακή, τι πιο λογικό να σκεφτείς ότι θέλεις να κάνεις κάτι πάνω στο θέμα / κλάδο που σου αρέσει, πάνω σε αυτό που θέλεις να κάνεις αργότερα στην ζωή σου, να δουλέψεις με μεράκι, να πάρεις γνώσεις και στο τέλος να βγει κάτι το οποίο θα μπορείς να βάλεις σε αυτό το ρημάδι το βιογραφικό σου. Να κάνεις κάτι που θα σου αρέσει πραγματικά για να μπορείς να αφιερωθείς σε αυτό και να το φτιάξεις τέλειο και να το χρησιμοποιήσεις μετά σαν δείγμα δουλειάς.

Αυτή είναι μια μάλλον ρομαντική άποψη από ότι κατάλαβα...

Ξεκίνησα που λες τότε να ψάχνω για πτυχιακή πάνω στον σχεδιασμό interfaces, ή γραφικών/animation ή κάτι ανάλογο. Σε εκείνη την φάση, είχα αρχίσει να χαζοκοιτάω και μεταπτυχιακά, οπότε ήθελα η πτυχιακή να είναι πάνω σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να μπορώ να δείχνω ότι έχω μια "προυπηρεσία", για να μου έδινε -ίσως- ένα κάποιο πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων, ή ξέρω 'γω τι.

Αλλά δε...

Σε επικοινωνία που είχα με διάφορους καθηγητές (καλά, δεν ήταν δε και μιλιούνια -τι λέξη!!!-), ο ένας ήταν έκτακτος και δεν μπορούσε να με αναλάβει, ο άλλος είχε πολλούς φοιτητές ήδη, κτλ κτλ με αποκορύφωμα την ατάκα μιας καθηγήτριας "μπορώ να σε αναλάβω, αλλά όχι πριν τον Σεπτέμβριο του 2006". ...ΕΝΑΝ & ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!!!
Χοντρικά ο λόγος ήταν ότι οι περισσότεροι φοιτητές επέλεγαν πτυχιακές πάνω σε αυτόν τον τομέα για την ευκολία (?) και το "τραλαλά" του θέματος, αφήνοντας όσους πραγματικά ενδιαφερόντουσαν να μείνουν χωρίς πτυχιακή.

Για να μην τα πολυλογώ, προσπάθησα μερικούς μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, αποφάσισα αντί να διαλέξω πτυχιακή όπως θα γινόταν σε έναν τέλειο κόσμο, να διαλέξω τον καθηγητή με τον οποίο έβλεπα ότι μπορούσα να συνεννοηθώ και που ήταν ο λογικότερος από όλους.
Έτσι στο τέλος κατέληξα με μια χαζή πτυχιακή με βάσεις δεδομένων, καμία σχέση με αυτό που θα ήθελα ποτέ να κάνω, απλά για να δείξω μία πτυχιακή στην σχολή, να μου δώσουν το πτυχίο μου και να την κάνω.
Κατά την διάρκεια που την δούλευα, έβριζα όλη την ώρα την στιγμή που έπεσε στα χέρια μου, έφτιαξα μια βλακεία που ήταν ακαδημαϊκά σωστή και την έδωσα να τελειώνω.

Στην συνέντευξη δε για την τωρινή πτυχιακή μου, όταν μου ζήτησε ο τυπάς εκεί να του πω γιατί επέλεξα το θέμα εκείνο σαν πτυχιακή ενώ ενδιαφερόμουν για το interface design in any sense, δεν ντράπηκα όχι μόνο να του εξηγήσω την νοοτροπία της παλιάς μου σχολής, αλλά και να του δηλώσω ότι πολύ απλά... δεν του την στέλνω!!! Σκέφτηκα ότι ετσι και αλλιώς, είτε έστελνα την πτυχιακή εκείνη, είτε του έκανα αυτήν την δήλωση, θα την έχανα την θέση, άρα ας γλίτωνα τουλάχιστον την ρόμπα (αλλά τελικά ο τολμών νικά που λένε :P ).

---

Και τώρα ερχόμαστε στο πέρυσι τέτοιον καιρό (Απρίλιος 2007), στα τελειώματα του πρώτου masterοχρόνου μου (Τότε, πριν κάνω την αίτηση για το extension του προγράμματος και κάνω το μεταπτυχιακό 2 χρόνια -ή 4 εξάμηνα ή 120 ECTS αν σου αρέσει έτσι- είχα 2 εξάμηνα μαθημάτων και ένα πτυχιακής το οποίο σήμαινε ότι από Σεπτέμβριο 2007 έπρεπε να αρχίσω πτυχιακή). Εκεί, έβαλα πείσμα ότι δεν θα έκανα πάλι άσχετη πτυχιακή. Και έτσι και έγινε.
Μετά από ψάξιμο 6 μηνών (ολογραφώς "έξι") και ενώ είχαν γίνει τα νεύρα μου κυριολεκτικά χάλια, βρήκα μια πτυχιακή πάνω σε αυτό που μου αρέσει.

Και ξέρεις τι?
Τους τελευταίους 4 από τους 6 μήνες που δουλεύω την πτυχιακή, γουστάρω τρελά. Ακόμα και τον τελευταίο μήνα που είμαι κλεισμένη μέσα στο σπίτι και γράφω όλη μέρα, γουστάρω γουστάρω γουστάρω!!!

Γιατί μου αρέσει τρελά και δεν το κάνω από υποχρέωση προς την σχολή, ούτε σε κανέναν, ούτε το είδα σαν εξαναγκαστική εργασία ούτε ως αναγκαίο κακό, ούτε, ούτε, ούτε.

Σε 10 μέρες τελειώνω την πτυχιακή μου officially και έχω σχεδόν τελειώσει το report. Κοιτώντας πίσω, βλέπω ότι παρόλο που είχα κάτι παραπονάκια όπως πχ. που δεν είχα κάποιον να με καθοδηγεί, αλλά στρώθηκα κάτω και τα έκανα όλα μόνη μου με αποτέλεσμα να πάρω πάρα πολλές γνώσεις και εμπειρίες.
Ήμουν πολύ τυχερή που έπεσα σε εταιρία της οποίας η πολιτική είναι να μην δίνει συγκεκριμένο θέμα στους φοιτητές, αλλά να τους εμπιστεύεται και να τους αφήνει ελεύθερους να "παίζουν". Και έτσι, παρόλο που μου πήρε 2 μήνες, διαμόρφωσα το θέμα μου όπως εγώ ήθελα και έκανα αυτό που πραγματικά ήθελα.

Σε 10 μέρες όπως είπα τελειώνω την πτυχιακή μου και γαμώτο, χαίρομαι που την έκανα. Χαίρομαι που με έκανε να συνειδητοποιήσω τι θέλω να κάνω βγαίνοντας από την σχολή, που με έμαθε τόσα για τον κλάδο μου και για την όλη εμπειρία που κέρδισα. Χαίρομαι που εγωιστικά πιστεύω ότι είχα το καλύτερο και πιο ενδιαφέρον θέμα πτυχιακής στον κόσμο.
Χαίρομαι που το ηθικό μου είναι τέρμα πάνω, χαίρομαι που θέλω να την δείξω παντού και που είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα των ικανοτήτων μου, χαίρομαι, χαίρομαι, χαίρομαι!

Έστειλα την σχεδόν τελειωμένη μου πτυχιακή πριν λίγο στον επιβλέποντά στην εταιρία και περιμένω feedback. Οι διορθώσεις θα γίνουν Πάσχα στην Ελλάδα, καθώς κατεβαίνω την Τετάρτη.

Μια μερούλα από αυτές θα σου εξηγήσω και το θέμα της πτυχιακής μου.
Ως τότε φιλάκια και καλές γιορτές,
Nenya

PS. Η κούπα στην φωτογραφία είναι δωράκι του dtsomp ως δείγμα συμπαράστασης και εκτίμησης προς το έργο μου :P :P :P
Την έχω δίπλα από το pc και την κοιτάω όλη την ώρα :D

17 Comments:

 1. ~~A~~ said...
  Μπράβο!

  Και γω βρίσκομαι στη φάση της πτυχιακής και όντως το να βρεις καθηγητή λογικό και θέμα που σου αρέσει είναι πάρα πολύ δύσκολο.Σου ξέφυγε όμως τη μία φορά αλλά τη 2η όλα καλά!
  Lykos said...
  Μέτρα κι άλλον ένα στη διαδικασία ανεύρεσης πτυχιακής...
  Είμαι στη φάση που έχω σχεδόν τελειώσει με μαθήματα και πρακτική, και θέλω όπως είπες κι εσύ να βρώ μια πτυχιακή για την οποία θα είμαι περήφανος... Είδομεν!
  Καλή επιτυχία σ' εσένα!
  Darthiir the Abban said...
  Ψιτ...

  Τέρμα το διάλειμμα

  Τα κεφάλια μέσα :p
  Psipsinel said...
  bravo ke ego sto idio stadio vriskome akrivos!
  Anti said...
  Συγχαρητήρια και σε ανώτερα :))
  ελπίζω και εύχομαι να έχεις ένα πολύ καλό μέλλον μετά από τόσο διάβασμα :D


  Φιλικά
  Άντη
  gatoula said...
  μπράβο βρε νενυάκι!!!!!!!!!!

  γουστάρω και εγώ μαζί σου!

  κι μη φοβάσαι , εδω τρίγυρω ειμαι..δε χάνομαι!χαιρομαι..(υγ σε πεθύμησα..)

  πολλά πολλά φιλιά και καλη αποφοίτηση και απο το μεταπτυχιακο!
  QuelMarth said...
  Xristos Anesti zouzouna!!
  ante me to kalo ke i ptixiaki!! ftu ftu ftu ftu ftu ;p


  btw..exume akrivos ta idia gialia miopias:P
  Ανώνυμος said...
  Καλά αποτελέσματα με την πτυχιακή!! Και μου υπενθύμισες ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσω να γράφω και τη δική μου... ελπίζω με παρόμοια θέρμη!
  Nenyaki : ) said...
  @~~A~~ έχεις δίκιο, δυστυχώς είναι παντού έτσι :(
  καλή επιτυχία στην αναζήτηση!

  @lykos καλή επιτυχία! Πάλι καλά που άφησες την πτυχιακή τελευταία, θα έχεις έτσι περισσότερο καιρό για να αφιερώσεις και να κάνεις κάτι καλό. Εγώ τότε την είχα αρχίσει μαζί με την πρακτική και ενώ είχα μαθήματα και έτρεχα και δεν έφτανα, πάλι καλά κέρδισα πολύτιμο χρόνο έτσι...

  @darthiir asi asi... ;)

  @psipsinel το είδα το ποστάκι σου! κουράγιο και να μην κουράζεσαι πολύ!!!

  @Anti ευχαριστώ πολύ πολύ :) θα δείξει σε 2 βδομάδες τι ψάρια θα πιάσουμε...

  @gatoula χιχι! ευχαριστώ γατουλίνα!
  με'γεια το καινούριο blogάκι :)

  @quelmarth αληθώς ανέστη!!! είδα ότι γύρισες ;)
  ευχαριστώ πολύ μικρούλι μου για την ευχούλα και το φτυσιματάκι!!! (χαχαχα!)
  Όσο για τα γυαλάκια που λες, χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι με χαζοχαρούμενα ροζ γυαλάκια :D
  join the club!

  @uncle καλώς τον! ευχαριστώ πολύ :)
  Προσπάθησε να βεις ένα θέμα που να σου αρέσει και να το κάνεις με χαρά, αλλιώς θα πρέπει να κάνεις ό,τι λέει η ρήση "αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, κάτσε και απόλαυσέ το" :/
  καλή τύχη!
  QuelMarth said...
  aaaaaaaaaa ola k ola emena ine kokkina!!! ;p
  Nenyaki : ) said...
  ...αλλά είναι χαζοχαρούμενα? :P
  QuelMarth said...
  ennoite!! :P
  Amelia said...
  Έχω να πω τα εξής :

  1. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που τα είπες, αλλά κυρίως το ότι δεν άφησες τη σχολή, τους καθηγητές , τη βαρεμάρα όλων να σταθούν εμπόδιο σ' αυτό που ήθελες να κάνεις.

  2. Χαίρομαι που υπάρχουν άτομα που δε σταματούν, ακόμα κι όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Δεν το βλέπεις συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, σε χαροποιεί ιδιαίτερα.Ώρες ώρες νιώθω πως ζω σε ροζ συννεφάκι. Θέλω να ψάξω περισότερο κάποια δικά μου πράγματα & αυτό που ακούω απ' τους άλλους είναι γελάκια - γελάκια που προτιμώ να παιδευτώ χωρίς να ξέρω που θα καταλήξει όλο αυτό, αντί να επιλέξω το εύκολο path. Είναι αστείο το ότι πλέον γίνεσαι ''δακτυλοδεικτούμενος'' αν κάνεις κάτι που θες και είναι δύσκολο παρά αν κάνεις το εύκολο,αν βάλεις το μέσον του τάδε, κτλ. Αλλά προτιμώ να κάνω κάτι που μ' αρέσει πραγματικά.. ΤΕΛΟΣΣΣ! Dream-world rocks!
  Νίκος Κ. said...
  είμαι κι εγώ στην ίδια φάση περίπου..όσο πλησιάζει ο καιρός να τελειώσεις νιώθω ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.Τη καλησπέρα μου
  Nenyaki : ) said...
  (ωχ, σαν να ξέχασα πολύ να απαντήσω εδώ...)

  @amelia σε ευχαριστώ πάρα πολύ! έχεις δίκιο... είναι περίεργο όταν βλέπεις ότι όλοι όσοι κοιτάνε να βολευτούνε, δεν σέβονται εσένα που έχεις μια διαφορετική άποψη για τα πράγματα...

  @Νίκος Κ. και εγώ ακριβώς έτσι αισθάνομαι... Τώρα είμαι σε μία φάση "στο Villabajo ακόμα τρίβουν!". Αλλά θα τελειώσει που θα πάει...
  Anemodarmenos said...
  Απ' οτι διαβάζω είναι κοινό προβλημα η ευρεση πτυχιακης αλλα και σωστου καθηγητη.Το πρόβλημα μου είναι πανω κατω παρόμοιο, είχα βρεί ένα θέμα το οποίο μου αρεσε αλλα το χε δώσει σε αλλο φοιτητη.Τωρα είμαι σε απελπιστική κατασταση και δέχομαι ότι οτι πτυχιακή μου κάτσει.

  Υ.Γ. Μπραβο που τα κατάφερες!
  dimitrakislakis said...
  Παιδιά κι εγώ ενδιαφέρομαι για πτυχιακή. Δυστυχώς είχα την κακή εμπειρία να πέσω σε αλήτες του χώρου που τους πλήρωσα και με εξαπάτησαν. Προσοχή μην πέσετε πάνω τους,,, http://www.diania.gr >> Διάνοια στην απάτη!!!

Post a CommentTemplate by:
Free Blog Templates