Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2008

Θα ακολουθήσει ένα μίνι αφιέρωμα για τα Χριστούγεννα στην Στοκχόλμη / Σουηδία (για την προ-χριστουγεννιάτικη περίοδο για να είμαι πιό σωστή).

Μου αρέσει πολύ η πόλη τα Χριστούγεννα... Οι στολισμοί της ξεκινούν 4 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και μιλάμε για πολύ φως! Ο κυριότερος λόγος είναι βέβαια ο καιρός και ότι νυχτώνει κάπου στις 3 το μεσημέρι αυτήν την εποχή...
To ξέρω ότι τώρα η πρώτη σκέψη είναι το "Ααα... γι'αυτό οι Σουηδοί αυτοκτονούν μαζικά τον χειμώνα! Μα πως να αντέξουν? Απαπαπαπαπαπαπαπα..." (χαχα! τι γράφω σε Χριστουγεννιάτικο ποστ?) αλλά δεν είναι (τελείως) έτσι. Εντάξει, κακά τα ψέματα, σε επηρεάζει λίγο, αλλά δεν είναι και για αυτοκτονία! ;)
Βασικά, νομίζω ότι είναι ανάλογα στον άνθρωπο... Άλλοι βρίζουν όλη μέρα και άλλοι το έχουν πάρει το θέμα λίγο στο "κλάϊν". Εγώ ανήκω στην δεύτερη ομάδα. Δεν γκρινιάζω γι'αυτό το φαινόμενο και προσωπικά με επηρέαζε περισσότερο όταν στην Ελλάδα έβρεχε ή έκανε κρύο γιατί με έριχνε με την μία και έμπαινα κάτω από τα παπλώματα μέχρι να ξαναβγει ο ήλιος.
Εδώ όμως που ο χειμωνιάτικος καιρός όπως και το σκοτάδι για έως και τα 3/4 της ημέρας είναι δεδομένα δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να μην βγούμε για μία βόλτα έξω.
Και για να καταρίψουμε και έναν μύθο: ΔΕΝ έχει 6 μήνες σκοτάδι εδώ επάνω ;)
Ίσα ίσα, όσο γρήγορα μικραίνει η μέρα, τόσο γρήγορα μεγαλώνει κιόλας στα περισσότερα μέρη της Σκανδιναβίας. Αυτό το φαινόμενο γίνεται αισθητό μέρα με την ημέρα, μιας και συγκεκριμένα στην Στοκχόλμη η ημέρα μεγαλώνει / μικραίνει μέχρι και 30-40 λεπτά κάθε βδομάδα (χεχε, απίστευτο, αλλά do the math και θα δεις ;) ). Άρα, δεν είναι τόσο άσχημο, έτσι? :)

Ακόμα και τέρμα επάνω στην Λαπωνία ο ήλιος φεύγει μόνο για έναν μήνα - τέλη Δεκέμβρη μέχρι τέλη Ιανουαρίου - αλλά αυτό το απολαμβάνουν μόνο κάποιοι καμμένοι (και καημένοι) Λάπωνες και κάμποσα ταρανδάκια :D

Αλλά είπαμε να μιλήσουμε για Χριστούγεννα...

5 κεντρικά σημεία / οδοί της πόλης στολισμένοι:

Η παλιά πόλη (Gamla Stan) της Στοκχόλμης με τα φωτάκια της

Η Drottninggatan (οδός της βασίλισσας - o μεγαλύτερος πεζοδρομημένος δρόμος της πόλης) με τους εντυπωσιακούς πολυέλαιους της:Η Kungsgatan (η οδός του βασιλιά) με όμορφα αστεράκια:H Biblioteksgatan (δεν νομίζω να χρειάζεται μετάφραση αυτό :D) μια σχετικά μικρή οδός αποκλειστικά με μαγαζιά "designάτα" με το στρωμένο κόκκινο χαλί της:H Stureplan - κεντρική πλατεία στο "Κολωνάκι της Στοκχόλμης" με το διάσημο μανιτάρι που είναι δημοφιλές meeting place της πόλης. Το εμπορικό κέντρο Sture που φαίνεται στο βάθος είχε πολύ ωραίο φωτισμό και μπορείτε να το δείτε και live εδώ:Και η πίστα πατινάζ που στήνεται κάθε χειμώνα στην πλατεία Kungsträdgården:Κρίμα που οι φωτογραφίες φαίνονται λίγο πιό "άδειες" από ότι είναι κανονικά...

Αυτά για τους στολισμούς όμως :)
Θα τα πούμε πολύ πολύ σύντομα με περισσότερα.

---

Δεν έχει ποστ μέσα στο ποστ σήμερα, αλλά ένα υστερόγραφο:
Tο 0 έως -3 ΔΕΝ είναι πολικές θερμοκρασίες :)
χιχι!
φιλάκια :)

3 Comments:

 1. Ανώνυμος said...
  οι φωτό είναι καταπληκτικές! απορώ με μένα που όταν ήμουν Σουηδία, έκατσα μόνο στο Μάλμο... (γκκκρρρρρρρ)
  Nenyaki : ) said...
  χιχι! Και να φανταστείς ότι εγώ δεν έχω πάει ακόμα Malmö! Θέλω όμως πολύ να δω τo Turning Torso!
  Nα ξανάρθεις για την Στοκχόλμη, αξίζει πραγματικά να έρθεις ή την προ-χριστουγεννιάτικη περίοδο ή από Μάη και μετά :)
  Beauty Co-Co the Cat said...
  Καλησπέρα. Διάβασα το post από την καυτή Αθήνα αναζητώντας πληροφορίες για Στοκχόλμη την Πρωτοχρονιά. Αξίζει να έρθουμε γυρω στις 30 Δεκέμβρη; Ή όλα τα ωραία εξαντλούνται τα Χριστούγεννα; Και επίσης είναι πραγματικά τόσο χαμηλές οι θερμοκρασίες εκεί; Σε ευχαριστώ!!!

Post a CommentTemplate by:
Free Blog Templates